Kako so kalkulatorji lahko koristni in uporabni?

Kalkulatorji so različni in jih potrebujemo za šolo, za delo, v računovodstvih, gradbeništvu, pri raziskovanjih, v industriji in še marsikje. Tudi v trgovini seveda pridejo prav. So zelo različni in največkrat so namenski. Matematični kalkulatorji so namenjeni računanju. Najbolj zahtevni kalkulatorji so gotovo znanstveni, ki imajo številne operacije in zahtevne naloge, ki jih lahko opravijo. Njih uporabljajo znanstveniki in v šolah, pri ekonomiji ter raziskovanjih.

Kakšni kalkulatorji so na voljo?

Na voljo so običajni kalkulatorji, ki so namenjeni osnovnim matematičnimi funkcijami in izračunom, kar največkrat potrebujemo doma ali v službi pri delu. Ti so najbolj razširjeni v splošno uporabi in tudi seveda najcenejši. Dobite jih za okoli 10 evrov.

kalkulatorji

Ti kalkulatorji imajo 8 mestni velik LCD zaslon, na katerem so jasno vidne velike številke. Delujejo lahko na baterijo ali pa so tudi na solarni pogon. Kupite takega, ki vam bolj odgovarja. Mednje spadajo tudi razna žepna računala. So v zelo različnih izvedbah, tudi kot knjiga z zaščito tipk. 

Naslednji rang je tehnični kalkulator, ki se uporablja za osnove in malo bolj zahtevne izračune v industriji. Največkrat boste srečali znamko Sharp, ki je že izjemno dolgo časa na trgu in je eden najbolj kakovostnih kalkulatorjev. Vsi ti so na voljo v različicah, ko ga imamo na mizi ali v roki in delamo z njim. 

Namizni kalkulator

Obstajajo pa tudi precej večji namizni, ki se uporabljajo pretežno v pisarnah in v trgovinah. Izdelani so tako, da so njihove tipke velike, da se tipka lahko hitro ter natančno. Tudi ekran je precej večji z velikimi številkami. Sama naprava je robustna in velika ter anatomsko oblikovana tako, da je v obliki trikotnika na mizi. To pomani, da ja zgornja stran s tipkami poševno nagnjena, tako da lahko delate z njim in vidite tipke ter ekran, ki se ga lahko še dodatno dvigne za boljši pogled nanj glede na to ali sedite, stojite, ste veliki ali nižji.

Namizni kalkulatorji so največkrat opremljeni za računovodstva in trgovine, stojnice ter podobo, predvsem za podjetja, ki izdajajo račune. Zato imajo več funkcij in so največkrat tudi povezani z internetom, pos terminalom ter imajo papir, na katerega se tiskajo računi.

Namizni kalkulator spada med dražje izdelke in se v povprečju se giblje okli 100 evrov in več.

kalkulatorji

Grafični kalkulator

Podjetje izdeluje zanimiv in uporaben grafični kalkulator, ki lahko prikazuje grafiko raznih izračunov in krivulj. Vsebuje kar 827 matematičnih funkcij. Vgrajenega ima 64 kB RAM spomina, zato deluje hitro in zanesljivo. Na zaslonu se izrišejo grafike, enačbe in matrike.

Uporablja se za programiranje s funkcijami Solver, finančne izračune in ima zelo napredno statistiko. Obvlada različne kalkulacije kompleksnih števil in ima tudi predstavitev. Ker upošteva zahteve univerzitetnih programov je super za dijake ter študente vseh letnikov. Če ga ne boste uporabljali nekaj časa, nekaj minut, se bo sam izklopil in tako varčuje z baterijo.

Znanstveni kalkulator

Znanstveni kalkulatorji spadajo med cenejše kalkulatorje in so v povprečju cenjeni okoli 20 evrov, kar je super cena za študente, ki ga potrebujejo za študijske namene.  

Znanstveni kalkulatorji imajo zaradi večjih in daljših izračunov prikaz rezultata v dveh vrsticah. Zaslon pa prikazuje 12 mest in je LCD tehnologija. Predvsem ga uporabljajo osnovnošolci, dijaki in študenti. 

Izračunati pa zna vse v zvezi s splošno matematiko. Z njim se lahko lotite tudi algebre, geometrije in trigonometrije. Napajajo se običajno z baterijo ali na sončno celico.

Kaj je tehnični kalkulator?

Tehnični kalkulatorji so nekoliko dražji od klasičnih in matematičnih ter znanstvenih. Največkrat imajo okoli 270 funkcij, ki so zelo napredne in moderne.

Zaradi natančnega rezultata je zaslon malo večji in rezultat se prikazuje v dveh vrsticah. Zaslon je velik LCD in jasen ter razločen. Vgrajeno pa ima tudi funkcijo multi line. 
Tehnični kalkulatorji so najbolj uporabni za šolo, kot tudi za delo znanstvenikov. Vsi tehnični kalkulatorji obvladujejo matematiko, kot tudi algebro ter pre-algebro. Hkrati ga lahko uporabite za trigonometrijo. 

Imajo zanimivo funkcijo shranjevanja in pregledovanja enačb za nazaj. Vse vnesene enačbe lahko dijak ali študent pregleda. S tem pa se lažje uči ter lažje reši enačbo. Če ga ne boste uporabljali nekaj minut, se ob ugasnil sam, saj varčuje z električno energijo.

Kdaj kupiti kalkulator?

Zagotovo takrat, ko ga potrebujete pogosto ali vsak dan. Če ste v šoli ga boste veliko prej potrebovali, ker so matematični računi in druge matematične ter geometrijske naloge vedno težje in vedno bolj zahtevne. Zato je najbolje, da se s kalkulatorjem čim prej spoznate in ga osvojite za delo. 

Tak kalkulator vam bo seveda prišel prav vse od konca faksa. Nekaterim še kasneje, če boste odplavljali delo znanstvenika ali raziskovalca oziroma boste zaposleni v podjetju kjer se to potrebuje. Tak kalkulator zdrži res veliko let.

Lahko zamenjate baterijo po 7 in več letih, ko opeša, pa še bo delal. Če se nič ne bo spremenilo glede znanosti, bo ostal večen. Matematika se ne more spremeniti, medtem ko e nekatere druge vede lahko, ker napredujejo in so vedno nova odkritja. Na srečo to ne gre tako hitro.