Ortodont

Ortodont je z drugo besedo ustni in čeljustni ortoped, ki nam s svojimi posegi in načinom zdravljenja pomaga pri lepšem in bolj zdravem nasmehu. Idealni izgled naše zobne votline naj bi pomenil, da sprednji zobje le rahlo prekrivajo spodnje sprednje zobe, ugriz, oziroma kočniki pa naj bi se lepo prilegali skupaj. Če so naši zobje razporejeni nepravilno in s tem celo ogrožajo naše zdravje, nam zobozdravnik napiše napotnico za ortodonta.

Zobni oziroma ortodontski aparat je najpogostejši način, s katerim se ortodont loti odpravljanja nepravilnosti pri rasti zob. Ločimo snemne zobne aparate (t.i. žičke) ter nesnemne (fiksne) zobne aparate (t.i. zvezdice). Pri tem je potrebno opozoriti na dosledno čiščenje snemnega aparata in shranjevanja v posebej za to namenjeni škatlici.

Najboljši rezultati pri ortodontskih posegih so pri mladih ljudeh, zato zobozdravnik najpogosteje napiše napotnico za ortodonta otrokom starimi med pet in sedemnajst let.

Zavedati se moramo, da idealnih razporeditev in oblik zobnih čeljusti skoraj ni, zato ne smemo biti preveč samokritični pri našem izgledu. Velikokrat se namreč izkaže, da bi bili marsikateri ortodontski posegi odveč, zato zna dobri specialist ortodont tudi obzirno namigniti, da smo lahko zanimivi in unikatni tudi zaradi malih nepravilnosti pri legi in rasti zob.


Ortodont