Slikanje zob

Kadar gre za bolj kompleksno zdravljenje zob in zobozdravnik potrebuje celovito sliko naše čeljusti, smo napoteni na slikanje zob, za kar potrebujemo napotnico svojega zobozdravnika ali drugega specialista (oralnega kirurga, ortodonta…).

Rentgenska slika zob je nujno potrebna za celovito in natančno oskrbo pacienta. Za postavitev natančne diagnoze je rentgenska preiskava in slikanje zob bistvenega pomena, saj omogoča specialistu natančno določitev stanja zobovja, ki bi brez rentgenske slike ostalo skrito in bi bilo omejeno le na tisto, kar zobozdravnik vidi pri pregledu ustne votline- samo vidni deli zobovja in mehka tkiva. Zobozdravnik tako z rentgensko sliko dobi veliko informacij o stanju zob in kosti, ki jih podpirajo.

Rentgenska slika tako pokaže morebitne manjkajoče zobe, razvoj stalnih zob, zobni karies, razne paradontalne bolezni, manjkajoče zobe, počene ali raztrgane korenine, nepravilno lego ali položaj zob, položaj implantanta, vnetne spremembe in razne druge bolezni ali poškodbe. Pravočasno odkriti vzroki za težave zob pa so ključnega pomena za uspešno in čim manj boleče zdravljenje.

Za vsako slikanje zob, tudi samoplačniško moramo prinesti s seboj napotnico svojega osebnega zobozdravnika ali drugega specialista, postopek pa je popolnoma neboleč in hiter, pred slikanjem pa si je potrebno sneti morebiten nakit ali druge kovinske predmete.Slikanje zob