Estetski štedilnik na drva je zelo popularna izbira za kuhanje in ogrevanje

Štedilnik je več funkcijska naprava, na kateri lahko kuhamo, pečemo in z njo ogrevamo prostore ter sanitarno vodo. Ko kuhate na štedilniku na drva, je hrana čisto drugačna, kot običajno, hrana na steklo keramiki, indukciji ali plinu, ker gre za drugačen vir toplote, ki naredi v hrani določene kemijske reakcije in spremembe, ki se poznajo na okusu hrane. Klasičen zidan štedilnik na drva je zelo cenjen že od nekdaj in so ga največ uporabljali v kmečkem okolju, vendar se danes uporablja marsikje zaradi zavesti o njegovi uporabnosti, ceni ogrevanja in več funkcionalnosti, estetskega videza in kakovostne priprave hrane. 

štedilnik

Štedilnik na drva je lahko narejen  iz več materialov, kovine ali je zidan, v kombinaciji z ranimi materiali, ki so sodobni in ognjevarni. Zaradi sodobnih materialov je možno narediti resnično lep in estetski štedilnik, ki ga je veselje pogledati.

Moderen način gradnje štedilnikov je tak, da se jih gradi ali v višini pulta ali v višini rok, da ni več tako nizek, kot je bilo to v navadi včasih. Včasih so imeli tudi lito železne, ki so jih nekam postavili, kjer je bila  možnost dimnika. Danes se dimnike gradi tudi na drug način, da so ognjevarni in izolirani glede izgube toplote, zato se ji uporabi kot grelno telo za prostor, v katerem so. 

Štedilniki so izjemno prilagodljivi glede izgleda in uporabnosti. Mojstri vam naredijo točno to, kar potrebujete in tako velikega, kot je vaša želja ali tudi potreba glede ogrevanja prostorov. Moderni dizajni so usmerjeni v to, da se čim več toplote iz štedilnika izkoristi in se jo absorbira v prostor tako, da kroži po njem. 

Ena najbolj zanimivih lastnosti, ki jih ima štedilnik na drva je ta, da lahko na njem kuhate res veliko jedi hkrati in še pečete v pečici, ker je na grelni plošči lahko veliko posod naenkrat, če ste se določili za takega, ki je velik. Nekateri lahko ogrevajo še tla in drugi imajo ob sebi tudi klopi, skozi katere je speljan vroč dim, tako da ste na toplem, ko na njih sedite in še prostor se ob enem greje. Pa ne samo to, na njem lahko tudi spečete na premer kotanj, pa palačinko brez ponve in še lahko naštevamo.